Clemens von Pirquet (1874 – 1929), l’home que va inventar l’al·lèrgia

Clemens von Pirquet (Fig.1) va utilitzar per primera vegada el terme al·lèrgia per definir un tipus de resposta immunològica en front de substàncies que no indueixen cap resposta en la majoria de persones. Aquesta reacció es manifesta per signes i símptomes quan es produeix una exposició a aquestes substàncies per inhalació, ingestió o contacte cutani.

Dr. Clemens von Pirquet, pintura de la Johns Hopkins collection
Fig.1 Dr. Clemens von Pirquet, pintura de la Johns Hopkins collection

La presentació del concepte d’al·lèrgia la va fer von Pirquet en un article al Munchener Medizinische Wochenschrift (Medicina setmanal de Munic) que aparegué el 24 de juliol de 1906.

Von Pirquet intueix que l’al·lèrgia no és una manifestació d’una reacció immunitària excessiva davant una substància, sinó que és un error de l’individu que ha respost davant una substància que no hauria d’haver induït una resposta immunitària.

Aquest comportament exposa el que pateix al·lèrgia als efectes col·laterals que pateixen els teixits, allà on el sistema immunitari tracta de defensar-se de substàncies innòcues.

Les manifestacions clíniques de l’al·lèrgia són molt variades, ja que depenen de la substància causal i de l’òrgan afectat. Actualment s’estima que un terç de la població té algun tipus d’al·lèrgia.

Von Pirquet introduí la prova de la tuberculina per diagnosticar la tuberculosi. Feia una escarificació de la pell en una zona, on hi deixava caure una gota de tuberculina. Si al cap d’uns dies apareixia una zona de la pell vermella i inflamada, es podia interpretar la presència de tuberculosi (Fig.2).

Prova de la tuberculina positiva
Fig.2 Prova de la tuberculina positiva

Estudia a la facultat de medicina de Graz, on es va graduar el 1900. Es fa assistent del professor Theodor Escherich (1857 – 1911) a l’hospital pediàtric de Viena (Fig.3).

Clemens von Pirquet quan era assistent del professor Escherich
Fig.3 Clemens von Pirquet quan era assistent del professor Escherich

El 1911, li donen el certificat d’especialista en pediatria. El 1911, a la mort d’Escherich, obté la plaça de catedràtic de pediatria de Viena, que mantindrà fina a la seva mort l’any 1929.

Havia passat un any al Johns Hopkins Hospital, com un immunòleg de prestigi, donant classe, però no vol renovar el contracte i torna a Europa per donar classes de pediatria a la universitat de Breslau.

El 1923, li ofereixen tornar als Estats Units per dirigir un servei de pediatria a la universitat de Minnesota, però en comprovar que els recursos de que disposarà són limitats, prefereix quedar-se a Viena.

El 1929, a l’edat de 55 anys i al cim de la seva carrera, se suïcida amb la seva dona prenent cianur. Avui dia encara no es coneix la causa que el va dur a prendre aquesta decisió, que tingué lloc a Karlovy Vary.

Referències

Stanford T. Shulman. Clemens von Pirquet: A Remarkable Life and Career. J Pediatric Infect Dis Soc . 2017;6(4):376-379. doi: 10.1093/jpids/piw063.

S. Walter, L. C. Parish. Clemens von Pirquet: Preeminent researcher, teacher, clinician and advocate. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2023;37:2171–2172.

H. J. Parish. Clemens von Pirquet, his Life and Work. Med Hist. 1970 ; 14(4): 422

Deixa un comentari