Història de la coral del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

La coral del CoMB es va fundar el 1956 sota la direcció del metge traumatòleg Antoni Carbonell Costa (1919 – 1982) (Fig.1), músic i fill del compositor de sardanes Narcís Carbonell Tubau (1888 – 1954) i germà del compositor de música clàssica, Josep Carbonell Costa (1927 – 2012). La coral es va fundar amb el nom de Capilla Polifónica del Colegio Oficial de Médicos de Barcelona (Fig.2).

Dr. Antoni Carbonell i Costa
Fig.1 Dr. Antoni Carbonell i Costa

La coral va estar reclutant membres i assajant durant dos anys, abans de començar les seves actuacions públiques. La coral utilitzava, pels assajos, locals del Centre cultural Don Bosco, a qui pagaven un lloguer, fins 1959, en que ja estava restaurat l’edifici del Casal del Metge a la Via Laietana, que havia sigut l’edifici del Sindicat de Metges de Catalunya. Resolt el debat sobre si la propietat de l’edifici corresponia al sindicat de metges, malgrat la seva ideologia era més aviat contrària a la que tenia el sindicat d’abans, la decisió judicial va permetre l’ús de les instal·lacions del Casal al nou sindicat.

Identificació de la coral del CoMB
Fig.2 Identificació de la coral del CoMB

La coral va estar activa fins 1965, en que es va dissoldre, sense que en coneguem les causes. No consten en els arxius del CoMB circumstàncies que es puguin relacionar amb el desmantellament de la coral. Un podria considerar que la raó de la dissolució de la coral fou la renúncia del director, o que no assolí el nombre mínim de cantants. El moment de màxima realització de la coral fou el concert coral que va fer davant el papa de Roma, Pius XII, l’any 1956. També va ser un acte de grata memòria el concert fet a l’Abadia de Montserrat l’any 1959 (Fig.3).

La Capella polifònica del Col·legi de Metges canta a l'església de Montserrat
Fig.3 La Capella polifònica del Col·legi de Metges canta a l’església de Montserrat

Durant els anys en que la coral estigué activa es van donar concerts en hospitals, centres sanitaris, entitats culturals, auditoris de ciutats de Catalunya. Normalment hi ha constància de totes les actuacions en diaris públics (Fig.4).

La coral davant la seu del CoMB
Fig.4 La coral davant la seu del CoMB

El 1981, el Dr. Joaquim Ramis, que era en aquell moment president de la secció de jubilats del CoMB, va fer gestions amb la direcció de la coral de l’Hospital de Sant Pau, per convèncer els cantants que la coral de Sant Pau fos també la coral del CoMB. Les gestions no devien ser fàcils, perquè no van cristal·litzar fins anys més tard. L’any 2012, es va fer la presentació de la coral conjunta, Coral del CoMB i de l’Hospital de Sant Pau, en una actuació a l’església de Sant Raimon de Penyafort. Des de llavors, totes les actuacions públiques d’aquesta coral s’han fet amb el mateix director, el Dr. Jordi Craven (Fig.5).

El Dr. Jordi Craven
Fig.5 El Dr. Jordi Craven

Jordi Craven és un onco-terapeuta, que va ser cap del servei d’Oncologia radioteràpica de l’Hospital de Sant Pau. Havia estudiat música de petit, perquè era net del músic Ricard Lamote de Grignon. Va estudiar solfeig i piano al Conservatori de Barcelona, on també va estudiar direcció coral i harmonia amb el mestre Ernest Cervera. Va ser cantor al cor Madrigal, fins que assumí la direcció de la Coral de l’Hospital de Sant Pau.

La coral de l’hospital de Sant Pau l’havia fundada el sacerdot Josep Mª Forcada (Fig.6), que era també músic i metge, l’any 1992.

Dr. Josep Mª Forcada, metge i capellà, músic i pintor. Un home universal.
Fig.6 Dr. Josep Mª Forcada, metge i capellà, músic i pintor.
Un home universal.

Deixa un comentari