Els valetudinaris, els hospitals militars de les fronteres de l’imperi romà

La sanitat romana estava més centrada en la higiene personal i en la higiene pública que no pas en els aspectes mèdics. Certament hi havia metges que visitaven, generalment lliberts d’origen grec, que atenien a les seves consultes, dites tabernae, però no existia cap preocupació per incrementar el seu nivell de coneixements.

La sanitat pública s’ocupava del subministrament d’aigua de beguda segura, que s’obtenia de rius allunyats de les ciutats, i que es transportava a través d’aqüeductes (Fig.1).

aqüeducte roma
Fig.1 Un dels aqüeductes que duia aigua a Roma

També disposaven, a Roma, d’un sistema de clavegueram que transportava les aigües brutes a la Cloaca Maxima, que abocava el seu contingut al riu Tíber (Fig.2).

Cloaca Maxima al riu Tíber
Fig.2 Desembocadura de la Cloaca Maxima al riu Tíber

No hi havia hospitals i els malalts eren atesos a casa seva. Els únics hospitals que es construeixen durant l’imperi romà són els hospitals militars, coneguts com valetudinaris, per a l’atenció als legionaris malalts o ferits en combat. Tots es situen en llocs fronterers on hi ha activitat militar, habitualment per defensar-se de les tribus autòctones dels territoris ocupats.

Els valetudinaris apareixen al segle I a.C. per decisió de l’emperador August. Abans, l’atenció a militars malalts i ferits es feia en tendes de campanya en el propi campament de la legió. Amb el temps, quan les instal·lacions deixen de ser provisionals, es construeixen els valetudinaris en pedra. El nom que reben aquestes instal·lacions prové de la paraula valetudo, que significa bona salut.

Els valetudinaris eren de planta rectangular o quadrada, amb un pati central rodejat per passadissos que tenen habitacions, per a 4 o 5 persones. La part anterior de l’hospital estaria ocupada pels ferits i la posterior pels malalts (Fig.3).

Fig.3 A dalt, reconstrucció del valetudinari del campament romà de Vindonissa, Zurich. A baix, planta del valetudinari de Vindonissa. Observi les portes per cada dos habitacions i el  passadís i el quiròfan al pati.

L’atenció mèdica està a càrrec dels metges de la legió, que estava assentada en el campament on hi ha l’hospital. Cada legió solia tenir uns 14.000 militars entre soldats, instructors i oficials. La màxima autoritat sanitària era el Medicus Ordinarius, amb rang de centurió, però només amb responsabilitats sanitàries. Hi havia a més uns 10 o 20 metges sota les seves ordres, un per cada centúria.

Els metges estaven assistits pels capsarii, que eren els encarregats d’ocupar-se de la farmaciola (capsa), on es duia l’instrumental i els medicaments. Els capsarii eren també els responsables de posar els embenats.

L’instrumental incloïa fòrceps per extreure les fletxes, separadors, pinces, agulles, espàtules per aplicar els ungüents, torniquet, i escalpels, així com tauletes de fusta per immobilitzar alguna fractura (Fig.4).

Instruments mèdics trobats a Pompeia
Fig.4 Instruments mèdics trobats a Pompeia

Els metges militars actuaven en les ferides fent una neteja estricta, amb eliminació del material estrany, abans d’embenar-les (Fig.5). Els capsarii canviaven sovint els apòsits.

Cirurgià militar netejant la ferida d'un soldat. Fresc de Pompeia.
Fig.5 Cirurgià militar netejant la ferida d’un soldat. Fresc de Pompeia.

Queden restes de valetudinaris en diferents llocs d’Europa, com el d‘Aquius querquensis de la legió VII a la província d’Orense (Fig.6).

Al Regne Unit n’hi ha pròxims al mur d’Adrià, com el de Vercovicium. També hi ha el de Lauriacum a Lorch, Austria, el de Bona, a Bonn i el de Novaesium a Neuss, a Alemanya.

Aquis querquenis, restes del valetudinari trobat a la província d'Orense, properes al riu Limia
Fig.6 Aquis querquenis, restes del valetudinari trobat a la província d’Orense, properes al riu Limia

Hi ha un comentari

  1. Magnífic article sobre un tema apassionant. Les imatges triades,molt bones: desconeixia la pintura mural del guariment de un legionari a Pompeya.
    Molt agraït per l’informació.

    M'agrada

Deixa un comentari