Thomas Percival (1740 – 1804), autor del primer codi d’ètica mèdica

Thomas Percival (1740-1804) és un clar exemple de metge anglès del segle XVIII, culte, bon clínic, humanista, amb interès per la filosofia, preocupat per l’impacte de la naixent industrialització en la salut pública. Ha passat a la història per ser l’autor del primer text sobre Ètica mèdica (Fig.1).

Thomas Percival
Fig.1 Thomas Percival

Neix a Warrington, queda orfe de pare i mare als tres anys i és educat per la seva germana gran. És un dels primers alumnes de l’Acadèmia de Warrington, on ingressa el 1756. El 1761, comença la carrera de medicina a la Universitat d’Edimburg. Fa els estudis de postgrau a la Universitat de Leiden el 1765, on obté el doctorat. Leiden es considerava en aquells anys la primera universitat europea (veure aquesta entrada del blog de 29/06/22). Aquell mateix any obre una consulta privada a Warrington. Als dos anys, marxa a Manchester on farà la residència a la Royal Infirmary de Manchester (Fig.2), i exercirà com a metge a la ciutat.

The Royal Infirmary of Manchester
Fig.2 The Royal Infirmary of Manchester

Percival té un lloc important a la història de l’epidemiologia perquè fa la primera anàlisi de les causes de mortalitat, examinant els Bills of Mortality (Fig.3) de 1772 a 1776. Els Bills of Mortality eren fulls setmanals on constaven les causes de mort, que publicava la Worshipful Company of Parish Clerks de Londres.

Estava interessat per l’ús de les estadístiques de mortalitat amb finalitat d’organitzar millor les assegurances, i també en que a Manchester s’editessin uns fulls de mortalitat iguals que els que es feien a Londres.

Causes de mort a Londres durant una setmana, publicades als Bills of Mortality
Fig.3 Causes de mort a Londres durant una setmana, publicades als Bills of Mortality

També s’interessa Percival per la salut laboral, i dirigí un grup de metges encarregat de fer un informe adreçat al primer ministre Robert Peel sobre la salut dels aprenents de les industries tèxtils, que va influir en la llei sobre aprenents de 1802, on es determinava entre altres coses que els aprenents només podien treballar 12 hores al dia, podien els visitants veure l’estat de les fàbriques i fer suggeriments de caràcter sanitari.

El 1787, és elegit membre de la Royal Society d’Edimburg. Ja era membre de la Manchester Literary and Philosophical Society, de la que en va ser membre fundador i president de 1782 a 1804.

Havia escrit dos fulletons sobre un tema que el preocupava consistent en el professionalisme, i les relacions entre si de les diferents professions sanitàries: medicina, cirurgia i apotecaria, “Internal Regulation of Hospitals” (1771) i “A Scheme of Professional Conduct Relative to Hospitals and other Medical Charities” (1772).

El 1791, rep l’encàrrec dels professionals de l’hospital de Manchester d’elaborar un esquema sobre quina hauria de ser la conducta professional dels metges, cirurgians i apotecaris en els hospitals, així com altres obligacions dels metges. El document original va ser molt ben acceptat pel personal de l’hospital de Manchester, de manera que el seu autor va decidir ampliar-lo i publicar-lo el 1803 amb el títol de “Ètica mèdica” (Fig.4).

Portada del llibre de Thomas Percival "Ètica mèdica"
Fig.4 Portada del llibre de Thomas Percival “Ètica mèdica”

Referències

K. Howard. Dr Thomas Percival and the Beginnings of Industrial Legislation. J Occupational Medicine, Volume 25, Issue 2, 1975, Pages 58–65

Niall Boyce. The art of medicine. Bills of Mortality: tracking disease in early modern London. The Lancet, 2020; vol. 395, April 11: 1186-1187.

Deixa un comentari