“Vacunación”, una part del mural de Diego Rivera “La industria de Detroit”

“La història de la Cardiologia”, el mural de Diego Rivera que es va publicar en formes de dues entrades d’aquest blog la setmana passada, no és l’única pintura al fresc de caràcter mèdic del muralista mexicà (Fig.1), casat amb Frida Kahlo (veure aquesta entrada del blog de 30/08/21).

Diego Rivera
Fig.1 Diego Rivera

L’any 1932, Rivera va pintar un conjunt de quatre murals i diversos panells per decorar l’Institut de les Arts de Detroit, un dels museus més grans i més visitats dels Estats Units. El director del museu, William Valentiner, va ser qui va tenir la idea d’encarregar a Rivera un mural que reflectís la importància de la indústria de la ciutat de Detroit, on hi estava instal·lada la gran indústria automobilista americana, Ford, General Motors i Chrysler (Fig.2).

Un dels murals de la Indústria de Detroit
Fig.2 Un dels murals de la Indústria de Detroit

A més, Detroit era la seu de fàbriques d’avions, d’indústries químiques i del laboratori Parke-Davis, que produïa antitoxines, com la de la diftèria, i vacunes, com la de la polio.

Rivera pinta el mural després d’una profunda documentació i nombroses visites a les indústries de la ciutat. Els murals mostren màquines, automòbils, avions, metges, infermeres, obres a les fàbriques, i processos industrials, com l’assemblatge d’automòbils.

En un mural hi ha una escena, denominada “Vacunació” que és un reconeixement a la utilitat de les vacunes, que també es pot considerar com un procés industrial d’un producte salvador de vides (Fig.3). L’escena consisteix en un nen, sostingut per sa mare, que és vacunat per un metge. Aquest darrer és una representació de Valentiner, el director del museu de Detroit, i el nen probablement és un retrat del fill de l’aviador Lindberg, que havia estat segrestat el 1932. Darrere el nen vacunat, hi ha tres científics amb bata blanca. L’escena és una evocació del naixement de Jesús, on el nen vacunat seria el nen Jesús, la mare del nen la Verge Maria i el metge que vacuna sant Josep. Els tres científics, situats al fons de l’escena podrien ser els reis d’Orient. L’evocació del naixement de Jesús és fàcil veient les imatges d’un cavall i un bou pintats sota la Sagrada Família.

Vacunació
Fig.3 Vacunació

Els murals pintats per Rivera són els elements artístics més importants de la ciutat de Detroit i el nombre de visitants al museu és extraordinàriament elevat (Fig.4). Van ser finançats per Edsel Ford, l’únic fill d’Henry Ford i president de la fàbrica d’automòbils Ford.

El pati de l'Institut alberga els dos murals més grans dels pintats per Rivera
Fig.4 El pati de l’Institut alberga els dos murals més grans dels pintats per Rivera

L’escena de la vacunació va despertar irritació en el sector catòlic més intransigent, que la considerà blasfema perquè caricaturitzava el naixement de Jesús, però no estava en la intenció de l’autor molestar ningú ni fer burla de la religió, malgrat el seu ateisme.

Referència

Rosenthal, Mark Lawrence (2015). Diego Rivera & Frida Kahlo in Detroit. Detroit Institute of Arts. ISBN 9780300211603.

Deixa un comentari