El Dr. Jaume Torner Sallés, un personatge excepcional, cirurgià cardíac i musicòleg

En els anys en que vaig ser president del Col·legi de Metges de Barcelona, i després com a coordinador de la Galeria de Metges Catalans, que és un diccionari biogràfic il·lustrat digital de metges catalans que han destacat en algun aspecte, ja sigui professional o cultural, social o polític, he conegut molts metges que han tingut una vida excepcional i que han mostrat unes qualitats, també extraordinàries. Un d’aquests metges és en Jaume Torner Sallés, nascut el 1920, i que fins fa ben poc venia al Col·legi malgrat els seus cent anys a col·laborar en les activitats del sèniors col·legials.

El Dr. Torner als 95 anys
Fig.1 El Dr. Torner als 95 anys

Vaig conèixer el Dr. Jaume Torner els primers anys de fer de president del Col·legi de Metges de Barcelona. Era un cirurgià cardíac jubilat, que havia tingut una vida professional inusual. Havia fet, l’any 1952, la primera comissurotomia mitral de Catalunya a Balsareny, que no és el lloc on un esperaria que s’hi hagués fet mai cirurgia complexa. Havia passat força anys a Estats Units i ja jubilat havia tornat a Barcelona. Venia per demanar-me que el Col·legi comprés un piano per fer concerts. Ell estava molt interessat per la música, que era la seva gran afició, i es cuidaria de l’àrea musical com a membre de la secció de jubilats o sèniors. Recordo encara un concert que va donar una coral de la universitat americana amb la que havia estat relacionat durant la seva estada a Amèrica, i que ell va invitar a venir a Espanya, concert que va ser una meravella.

No vaig poder satisfer la seva aspiració, perquè es va considerar que un piano bo, llogat, resoldria la necessitat, a un preu molt més baix. Desconec si més endavant va canviar la política del Col·legi i si es va poder comprar el piano que desitjava en Jaume Torner. En les diverses reunions que vàrem tenir, tinguérem temps de xerrar una mica sobre el que havia fet en la seva vida. Realment moltes coses, i que ben poca gent s’hauria atrevit a fer.

Havia nascut a Barcelona el 1920, resident de petit al carrer Ample. Per culpa de la Guerra Civil ha d’esperar el final de la guerra per iniciar la carrera de medicina. Comença el 1940 i acaba el 1945. A partir de 1941, fa d’alumne intern a la Clínica Plató, que era una clínica privada organitzada a manera de la Clínica Mayo, i aprèn sobre tot cirurgia vascular amb el Dr. Martorell i cirurgia general amb el Dr. Puig-Sureda (veure aquesta entrada del blog de 2/9/22). Quan obté el títol de metge, ingressa a l’Hospital de Sant Pau, on el Dr. Puig-Sureda (Fig.2) n’era el cap d’un dels serveis de cirurgia, que havia estat el servei del Dr. Corachan fins que va morir d’un tifus exantemàtic.

Professor Joan Puig-Sureda i Sais
Fig.2 Dr. Joan Puig-Sureda

Estant a l’Hospital de Sant Pau li surt l’oportunitat de fer feina retribuïda a Balsareny, on s’havia construït un petit hospital d’onze llits, per l’impuls del senyor rector i per un important fabricant tèxtil de Balsareny, el sr. Ricard Vinyes. Balsareny era una població de 2.500 a 3.000 habitants de la comarca del Bages, a pocs quilòmetres de Manresa. L’hospital de Balsareny es deia Casal Verge de Montserrat (Fig.3).

Casal Verge de Montserrat, Balsareny
Fig.3 Casal Verge de Montserrat, Balsareny

El Dr. Torner visita Balsareny el 1948 i queda impactat en veure l’hospital buit. Accepta quedar-se a viure a Balsareny, operar al Casal i comprar el material quirúrgic que necessita. Té un conflicte administratiu amb la Seguretat Social que li costa un expedient administratiu. El resultat és una sanció que el situa fora de la Seguretat Social. Torner i aquells que li donen suport han de crear un sistema d’Iguales per mantenir el Casal actiu i el Dr. Torner amb feina.

Coneix el Dr. Trias de Bes, que era el president del COMB en aquells anys, cirurgià cardíac format a Paris, que està tractant de crear un servei de cirurgia cardíaca a l’Hospital del Mar. Li proposa a Torner fer una estada d’uns mesos a un servei de cirurgia cardíaca hospitalari a Paris per aprendre les bases de la cirurgia cardíaca, per després anar al servei del Dr. Trias.

L’abril de 1952, marxa a Paris on passa tres mesos al servei del cirurgià cardíac Jean Lenègre (1904 – 1972) (Fig.4), a l’Hôpital Boucicaut i visita l’Hôpital Broussais, on està amb el cirurgià D’Allaines. A la tornada de Paris és quan fa la comissurotomia a Balsareny. S’instal·la a Manresa i reparteix la setmana anant uns dies a Sant Pau i a la Clínica Plató, i els altres dies operant a Balsareny.

El Professor Jean Lenègre
Fig.4 El Professor Jean Lenègre

El juny de 1955, marxa als Estats Units amb una beca per l’Hospital Hahnemann de Filadèlfia on hi està 15 mesos amb el Dr. Charles Bailey, abans de tornar al Casal Verge de Montserrat a Balsareny.

El 1958, torna als Estats Units on està un parell d’anys a Atlanta i posteriorment es desplaça al Canadà (Montreal), abans d’integrar-se al Centre Quirúrgic Sant Jordi que s’inaugurava el 1961. Hi està fins el 1966, quan el professor Piulachs, que dirigia el Centre, decideix deixar la direcció. Jaume Torner decideix tornar als Estats Units, on hi estarà fins la jubilació (Fig.5).

El Dr. Jaume Torner jubilat
Fig.5 El Dr. Jaume Torner jubilat

Referències

Entrevista “Memòria de la professió”, 1ª època. https://galeriametges.cat/pdf/ctorner.pdf

J. Torner Sallés. El Casal Verge de Montserrat de Balsareny i els seus metges (1947 – 1966). Arxiu Històric Ciències de la Salut. Manresa, 2005.

Deixa un comentari