Edward Jenner (1749 – 1823), el descobridor de la vacuna de la verola fou un notable ornitòleg

El prestigi de Jenner com ornitòleg ha quedat parcialment apagat pel fet que el seu nom s’associa preferentment al descobriment de la vacuna de la verola (Fig.1). Amb la seva aportació s’han salvat milions de vides humanes, ja que la verola és una de les poques malalties extingides, de manera definitiva gràcies a la vacuna (veure aquesta entrada del blog de 21/2/22).

Edward Jenner
Fig.1 Edward Jenner

No obstant això, Jenner també fou un naturalista, especialment expert en els costums de les aus, ocupació a la que es va dedicar durant molts anys abans que ell mateix inventés la vacuna de la verola.

Treball publicat a la revista de la
Royal Society de Londres sobre els costums dels cucuts
Fig.2 Treball publicat a la revista de la
Royal Society de Londres sobre els costums dels cucuts

La publicació prínceps de Jenner en el terreny ornitològic “Observations on the natural history of the cuckoo” (Fig.2), és de l’any 1788, mentre que el treball que li va permetre ingressar a la Royal Society de Londres és sobre el descobriment de la vacuna i es va publicar l’any 1802 (Fig.3).

Primera publicació sobre la vacuna de la verola
Fig.3 Primera publicació sobre la vacuna de la verola

Un altre treball ornitològic de Jenner de gran interès fou sobre la migració de les aus, que es va publicar després de la seva mort, però que havia escrit molts anys abans, i havia estat el primer en observar aquest fenomen.

Jenner havia nascut en un poble, Berkeley, on el seu pare havia estat pastor de l’església parroquial local. La seva afició a les ciències naturals comença quan va a l’escola del poble, i s’inicia en la cerca de fòssils i a col·leccionar nius d’ocells.

La gran sort de Jenner va ser trobar John Hunter (1728 – 1793) com el cirurgià amb qui havia de passar els dos anys preceptius en un hospital després d’haver fet una estada de quatre anys com aprenent d’un cirurgià – barber i superat l’examen del gremi de barbers.

Durant la seva estada a Londres amb John Hunter, va ordenar el material que havia portat Joseph Banks, el naturalista que va acompanyar el capità James Cook en el seu viatge a Austràlia amb l’HMS Endeavour.

Cucut
Fig.4 Cucut
Pardal de bardissa
Fig.5 Pardal de bardissa

Com ornitòleg, Jenner va ser el primer en observar que el cucut (Cuculus canorus) (Fig.4) arriba a Anglaterra al voltant del 17 d’abril i que els mascles no fan nius perquè les femelles pondran els seus ous en nius d’altres espècies, preferentment els del pardal de bardissa (Fig.5). La femella cucut posa el seu ou en nius on ja hi ha un o dos ous. El pollet cucut neix abans que els pollets del propietari del niu, i es dedica a empènyer els altres ous fora del niu, quedant-se com únic resident del niu (Fig.6).

Pollet de cucut tirant fora del niu l'ou posat per la propietària del niu
Fig.6 Pollet de cucut tirant fora del niu l’ou posat per la propietària del niu

Sorprenentment en aquests nius els pares dels pollets expulsats, i habitualment morts al peu de l’arbre on hi ha el niu, alimenten el pollet cucut com si fos de la seva espècie, encara que el pollet sigui més gros que els pares que l’alimenten (Fig.7).

Fig.7 Pollet de cucut alimentat en el niu per una boscarla de canyar

Jenner comenta les seves observacions en un informe a la Royal Society, però no n’hi fan cas perquè els lectors de l’informe creuen que això no sembla possible.

Jenner organitza un equip de vailets del poble per fer una observació continuada dels nius on els cucuts han posat ous i registrar quan succeeixen els fets que havia descrit. L’informe que fa Jenner amb les dades d’aquestes observacions és finalment publicat per la Royal Society.

Referències

L. Kilham. Edward Jenner, pioneer student of two major ornithological problems. The Auk, 1973; 90 ( 4) : 752-758

Hi ha un comentari

  1. Gràcies Miquel per mostrar-nos aquesta faceta desconeguda (al menys per mi) de Edward Jenner. Actualment estic llegint un llibre de l’Ángeles Caso que es titula “Las desheredadas” que en el capítol 2 descriu el costum que hi havia en el l’imperi Otomà d’inocular mitjançar una agulla de bordar pus de pústules de gent que patia una verola lleu quedant d’aquesta forma protegides contra la malaltia. Va ser la dona de l’ambaixador britànic a Constantinoble, Mary Montagu, que al tornar a Londres el 1718 va aconseguir convença el rei per fer un experiment en presos i va demostrar l’eficàcia del mètode oriental molt abans que Jenner apliqués la seva vacuna el 1796.

    M'agrada

Deixa un comentari