Segells postals de lluitadors contra la tuberculosi

La filatèlia mèdica és una branca del col·leccionisme de segells que té molts aficionats. Es pot trobar força informació sobre aquest tema en revistes mèdiques. Fins i tot algunes revistes han tingut una secció fixa de filatèlia mèdica, en forma d’un article breu sobre segells emesos dedicats a científics o a alguna temàtica sanitària especial.

Un dels capítols de la filatèlia mèdica amb un nombre més elevat de segells és el de les malalties infeccioses i dels científics dedicats a elles, com és el cas de la tuberculosi.

A continuació es descriuen els pneumòlegs als que se’ls hi ha dedicat un segell com a forma d’homenatge per les seves institucions. En total mostrem vuit segells de metges que van fer contribucions importants al coneixement de la tuberculosi, ja sigui en el camp del diagnòstic i en el de la patogènia o el tractament.

René Laënnec
Fig.1 René Laënnec

René Laënnec (1781-1826) (Fig.1). El mèrit més notable d’aquest metge bretó és la invenció de l’estetoscopi, amb el qual va fer notables aportacions a la semiologia de les afeccions pulmonars que exposa en un llibre que va tenir molt èxit “De l’auscultation médiate”. Laënnec mor als 45 anys d’una tuberculosi pulmonar. El servei de correus francès el va honorar amb un segell el 1952.

Jean-Antoine Villemin (1827-1892) (Fig.2). És un metge militar francès, el primer en demostrar que la tuberculosi és una malaltia infecciosa. Professor a l’hospital universitari Val-de-Grâce, té un segell francès aparegut el 1951, on està acompanyat de Picqué i Roussin.

Segell que homenatja tres metges, Villemin, Picqué i Roussin, així com a l'Hospital Val-de-Grâce de Paris
Fig.2 Segell que homenatja tres metges, Villemin, Picqué i Roussin, així com a l’Hospital Val-de-Grâce de Paris

François-Zacharie Roussin (1827-1894), ha fet gran part de la carrera de metge militar a Bordeaux. À la sortida de l’École du service de santé militaire de Lió, el 1899, entra a l’École du service de santé militaire a Val-de-Grâce, d’on surt professor agrégé de cirurgia el 1906, amb plaça a Bordeaux, on dirigeix el servei de cirurgia a l’hospital militar Saint-Nicolas.

Robert Koch
Fig.3 Robert Koch

Robert Koch (1843-1910) (Fig.3) ha passat a la història de la medicina per haver descobert el bacil causant de la tuberculosi, que duu el seu nom. També va descobrir el vibrió colèric. Un segell emès pel servei postal alemany va aparèixer, el 1944, per commemorar el centenari del seu naixement.

Carlo Forlanini
Fig.4 Carlo Forlanini

Carlo Forlanini (1847-1918) (Fig.4) va ser l’introductor del pneumotòrax terapèutic el 1906, que es va abandonar quan es va disposar de l’estreptomicina (veure aquesta entrada del blog de 25/8/23). El 1953, Bèlgica el va homenatjar amb l’emissió d’un segell.

Léon Calmette
Fig.5 Léon Calmette

Léon Calmette (1863-1933) (Fig.5). És el descobridor del bacil Calmette – Guérin, que s’utilitza com a vacuna infantil. Un segell amb el seu rostre va ser emès l’any 1948 a França, i més tard a Bèlgica.

Calmette i Guérin
Fig.6 Calmette i Guérin

Camille Guérin (1872-1961) (Fig.6). Veterinari francès i col·laborador de Calmette en el desenvolupament del BCG. França va emetre un segell postal dedicat a Guérin i Calmette el 1996.

Fig.7 Selman Waksman

Selman Waksman (1888-1972) (Fig.7). Rebé el premi Nobel l’any 1952 pel descobriment de l’estreptomicina, que en realitat havia descobert un col·laborador seu, el Dr. Albert Schatz (veure aquesta entrada del blog de 16/10/23). Un segell amb la seva efígie va ser emès per Gàmbia l’any 1989.

Dr. Edward Trudeau
Fig.8 Dr. Edward Trudeau

Edward Livingston Trudeau (1848-1915) (Fig.8). Els Estats Units van emetre un segell amb la fàcies de Trudeau, que va ser el primer en crear un sanatori per tuberculosos als Estats Units.

Referències

Marc A. Shampo, Edward C Rosenow. A history of tuberculosis on stamps. Chest, 2009; 136: 578 – 582.

Deixa un comentari