Marie Elizabeth Zakrzewska (1829 – 1902), fundadora del “New England hospital for women and children”, el primer hospital de Boston dirigit per metgesses i cirurgianes

Marie Elizabeth Zakrzewska fou una metgessa nord-americana d’origen polonès, que va influir de manera molt notable en l’augment d’oportunitats i l’acceptació de les dones per exercir la medicina i en la formació de les metgesses. Marie Zakrzewska era filla d’un metge polonès de família rica, que va haver d’emigrar a Berlin després de la invasió de Polònia per Rússia a principis del segle XIX. Marie acompanya de petita a sa mare, que hagué d’exercir com a llevadora a la mort del seu marit, desvetllant-se-li la vocació per ser infermera.

Diversos intents per ingressar a l’escola d’infermeria de Berlin, van resultar fallits, fins que un professor de l’escola, el Dr. Schmidt, admirat per la seva insistència, li facilita l’ingrés.

Marie és una estudiant brillant que, abans d’acabar els estudis, és nomenada professora de l’escola, despertant l’enveja i l’animadversió dels alumnes masculins (Fig.1). Marie ha de renunciar a la plaça als sis mesos d’exercir-la, per la mort sobtada del seu protector.

Marie Zakrzewska
Fig.1 Marie Zakrzewska

Zakrzewska decideix provar sort als Estats Units, on es desplaça acompanyada de la seva germana. Quan emigra té 24 anys. Descobreix que, als Estats Units, les dones tenen també dificultats per ser metges, i ha de fer de venedora per subsistir. Coneix Elizabeth Blackwell (veure aquesta entrada del blog de 25/8/21) que li facilita la matriculació per estudiar medicina a la Western Reserve University. Pot acabar els estudis malgrat la hostilitat i el rebuig dels seus companys, que demanen a la direcció que no accepti la continuïtat dels estudis de Marie.

Acabada la carrera, torna a New York per buscar feina, però també és marginada, per aquest motiu decideix amb la Dra. Blackwell muntar el seu propi hospital, la New York Infirmary for women and children. Dos anys més tard, es desplaça a Boston, on li han ofert la plaça de professora d’Obstetrícia i malalties de les dones i dels nens del Boston Female Medical College, per la seva discrepància conceptual amb Samuel Gregory, el fundador d’aquesta escola, que només pretenia formar llevadores, perquè considerava que només les dones podien ocupar-se de les dones, i no els homes.

Marie Zakrzewska
Fig.2 Marie Zakrzewska

Per tractar d’aproximar-se més i millor als seus col·legues barons, Marie sol·licita l’ingrés a la Massachusetts Medical Society, però la junta d’aquesta associació refusen la seva petició pel fet de ser dona (Fig.2). Ella i Elizabeth Blackwell, junt amb algunes dones que han fet estudis de medicina, ofereixen 50.000 dòlars a la Universitat d’Harvard perquè obrin un programa acadèmic per dones que vulguin ser metges. Harvard no accepta l’oferiment, però sí ho fa la John Hopkins University.

Marie es retira el 1890 després de molts anys d’exercici, i mor el 1902 a causa d’un atac de cor. Deixà escrites les seves memòries (Fig.3).

Autobiografia de Marie Zakrzewska
Fig.3 Autobiografia de Marie Zakrzewska

Referències

Cynthia Kramer. Marie Elizabeth Zakrzewska: immigrant, physician, teacher. Hektoen International

Deixa un comentari