L’oftalmologia catalana el segle XIX

L’oftalmologia ha format part de la cirurgia fins el segle XIX quan apareixen, als països centreeuropeus i al Regne Unit, cirurgians que es dediquen de manera exclusiva a visitar i a operar malalts amb problemes de la vista. Exemples de pioners de l’oftalmologia que han aparegut en aquest blog són: Albrecht van Graefe a Alemanya (veure aquesta entrada del blog de 27/04/23), Joseph Beer a Àustria (veure aquesta entrada del blog de 23/02/23), o William Mackenzie al Regne Unit (veure aquesta entrada del blog de 15/07/23) .

Anglaterra és el primer país on es creen hospitals monogràfics dedicats a malalts amb problemes oculars a principis del segle XIX, degut a la preocupació en el món sanitari per l’arribada de soldats britànics que venien d’Egipte malalts de tracoma, fet que generava la preocupació de que la infecció ocular s’estengués entre la població britànica (veure aquesta entrada del blog de 23/03/23). Es fan hospitals oftalmològics en diverses ciutats angleses, Londres, Liverpool, Glasgow, circumstància que no s’ha donat en altres llocs, on l’Oftalmologia és simplement un departament d’un hospital general.

Un altre fet històric que ha contribuït a la individualització de l’oftalmologia com una especialitat amb un contingut propi, és el descobriment de l’oftalmoscopi per l’alemany Helmholtz, que facilitarà la inspecció de la retina.

Un dels que més influeix en la consideració de l’oftalmologia com una especialitat mèdica és el Dr. Gonin, un oftalmòleg francès (veure aquesta entrada del blog de 14/2/23), mestre d’oftalmòlegs espanyols com el Dr. Arruga, que aporta un mètode propi pel tractament quirúrgic del despreniment de retina.

Dr. Bonaventura Carrera Peralta
Fig.1 Dr. Bonaventura Carrera Peralta

Avançat el segle XIX, apareixen a Catalunya els primers oftalmòlegs. Són Bonaventura Carrera Peralta (1855 – 1906) (Fig.1), format a Paris com a oftalmòleg, Joan Gelpí Jofre (1851 – 1937), que exercí a la casa de la Misericòrdia a més de fer-ho a la seva consulta particular que obre després de la seva tornada de Berlin, Lluís Carreras Aragó (1835 – 1907), graduat el 1859, i el més destacat de tots, Manuel Menacho Peirón (Fig,2), graduat el 1879, format a Paris en la consulta del Dr. Wecker, que és el primer en crear escola d’oftalmòlegs a la que hi pertanyen Ignasi Barraquer i Hermenegild Arruga.

Dr. Manuel Menacho Peirón
Fig.2 Dr. Manuel Menacho Peirón

El primer servei hospitalari d’Oftalmologia va estar a l’Hospital del Sagrat Cor. L’hospital s’inaugura el 1883, i disposa d’un servei d’Oftalmologia que dirigeix un metge veneçolà, Manuel Isidro Osio Valero (1820 – 1900), que té la seva consulta privada al carrer Ausiàs Marc nº 5 de Barcelona. Amb ell, visita a l’hospital el Dr. Lluís Carreras Aragó (1835 – 1907) (Fig.3).

Dr. Lluís Carreras i Aragó
Fig.3 Dr. Lluís Carreras i Aragó

Més tard, va assistir al servei de l’hospital del Sagrat Cor el Dr. Josep Antoni Barraquer Roviralta (Fig.4), graduat el 1878, a la seva tornada de Paris. Hi va estar només uns mesos perquè va marxar a l’Hospital de la Santa Creu cridat a organitzar un dispensari d’Oftalmologia. Quan Barraquer marxa, s’ofereix la seva plaça de l’hospital del Sagrat Cor al Dr. Josep Maria Biada Viada, que havia estat fent una estada formativa a diverses ciutats europees, Wurzburg, Berlin i Paris. Biada marxa més tard a Manila on serà metge de l’Hospital Civil i fundarà una clínica oftalmològica.

Professor Josep Antoni Barraquer Roviralta
Fig.4 Professor Josep Antoni Barraquer Roviralta

Barraquer Roviralta organitza un servei d’Oftalmologia a l’Hospital de la Santa Creu, i quan l’ha de deixar perquè li donen la càtedra d’Oftalmologia a la Facultat de Medicina, la primera de Barcelona, deixa el seu lloc de l’hospital al Dr. Josep Presas, graduat l’any 1875.

Alguns oftalmòlegs obren la seva consulta a diferents ciutats de Catalunya, en les que fan una activitat privada, com el Dr. Francesc Gras Fortuny (1858 – 1943), graduat l’any 1880, instal·lat a Reus, el Dr. Joaquim Hugas (1819 – 1870) a Girona, el Dr. A Mascaró Cot, graduat el 1868, que va treballar a Las Palmas i Sevilla abans d’instal·lar-se a Lisboa.

Referències

Miquel Bruguera, Alfons Zarzoso. L’Oftalmologia catalana i els seus personatges. Permanyer, Barcelona, 2006.

Carmen Asensio Pascual. “La oftalmología en la Gaceta médica catalana” del Siglo XIX”. Tesis doctoral Universidad de Barcelona, 1990

Deixa un comentari