Els exvots pintats de Sant Miquel dels Sants

De les persones que es diuen Miquel, només una mínima proporció celebren el seu patronímic el dia de Sant Miquel dels Sants. De fet, la major part de Miquels celebren (o celebraven) el seu sant el 29 de setembre, que és la festivitat de Sant Miquel Arcàngel. Sant Miquel dels Sants se celebra el dia 5 de juliol, i és festa major a Vic, ciutat on va néixer en Miquel Argemir el dia 29 de setembre de 1591. Uns anys després, el nom de Miquel dels Sants li van posar al convent dels trinitaris on va ingressar perquè volia ser frare (Fig.1).

Imatge de Miquel Argemir, conegut com Miquel dels Sants en el Santoral català
Fig.1 Imatge de Miquel Argemir, conegut com Miquel dels Sants en el Santoral català

Els que ens diem Miquel dels Sants som de Vic o tenim arrels familiars en aquesta ciutat.

Sant Miquel dels Sants era de família benestant, fill d’Enric Argemir, conseller de la ciutat de Vic. Va sentir la vocació sacerdotal de ben petit. Als dotze anys, ingressa al Convent dels Trinitaris Calçats, a Barcelona, però allí troba la vida excessivament tova per al seu caràcter rigorista, i quan un frare, de pas per la casa, li parla de la reforma que s’inicia, sol·licita i obté llicència per a rebre l’hàbit de la branca dels Trinitaris Descalços. Ho fa a Pamplona.

Un cop frare, és enviat a diferents llocs d’Espanya a fundar convents de l’orde, com a Baeza i a Valladolid, ciutat aquesta on va morir quan només tenia 33 anys, essent el superior del Convent dels Trinitaris d’aquella ciutat.

Fa pocs dies vaig estar a Vic per complir un desig que arrossegava de feia temps, que era visitar la casa nadiua del sant (Fig.2). El motiu era, sobre tot, veure els retaulons pintats que s’hi conserven.

Escultura de Sant Miquel al damunt de la porta de la casa nadiua, on es veu a la façana la descripció que és la casa on va néixer el sant
Fig.2 Escultura de Sant Miquel al damunt de la porta de la casa nadiua, on es veu a la façana la descripció que és la casa on va néixer el sant
Ampliació de la placa de la façana on s'indica que l'edifici és la casa nadiua del sant
Fig.2bis Ampliació de la placa de la façana on s’indica que l’edifici és la casa nadiua del sant

Els retaulons pintats o exvots pintats són ofrenes que els devots fan a la verge o a un sant en agraïment per haver atès la petició d’ajuda en motiu d’una situació apurada, generalment amb risc vital, per la que no tenien recursos per sortir – se’n (una malaltia, habitualment). Es podria considerar que tots aquests casos d’exvots eren considerats com el testimoni d’un miracle pels que feien l’ofrena, i per aquest motiu en alguna regió se n’hi diu, dels exvots, “miraclets”.

Els exvots són propis de l’àrea mediterrània en països de tradició catòlica. Apareixen el segle XVI i deixen de fer-se’n entrat el segle XX. Es trobaven, en el passat, en ermites i esglésies de poble, i es consideraven una forma de religiositat popular a la que no es donava cap valor cultural ni artístic. Molts van ser destruïts durant la guerra, altres s’han fet malbé i probablement molts han estat robats i formen part de col·leccions particulars.

Els retaulons ens mostren, amb el seu estil “naïf”, aspectes d’èpoques anteriors en quant a indumentària, mobiliari, i costums que els fan molt atractius. Es composen de tres parts (Fig.3): la part divina, una verge o un sant, a qui es dirigeix la petició d’ajuda; un text, que no existeix en molts exvots, que detalla el fet i el nom de la persona que va fer la petició d’ajuda, i la part on s’explica la història que justifica l’exvot.

Els tres compartiments de l'exvot: 1) part divina : Sant Miquel, amb l'hàbit trinitari, rodejat d'una aura blanca, 2) text: limitat a la paraula ex vot i la data en que es va fer la ofrena i 3) part històrica: Malalt ajagut al llit, acompanyat d'un senyor amb barret
Fig.3 Els tres compartiments de l’exvot: 1) part divina : Sant Miquel, amb l’hàbit trinitari, rodejat d’una aura blanca, 2) text: limitat a la paraula ex vot i la data en que es va fer la ofrena i 3) part històrica: Malalt ajagut al llit, acompanyat d’un senyor amb barret

Qui estigui interessat en veure’n, pot anar al Museu Etnogràfic de Barcelona o al Museu Etnogràfic de Ripoll, on s’hi troba una col·lecció notable.

A Vic s’exposen, a la casa nadiua de Sant Miquel dels Sants, 16 exvots que tenen a Sant Miquel a la part divina (Fig.3). La majoria corresponen al patró més comú en els exvots, que és el que es denomina exvot d’orant. Es veu un malalt al llit i un familiar, la dona generalment, resant i fent la petició a la verge o al sant que està a la part divina rodejat d’una aura, com un núvol (Fig.4).

Exvot d'un orant, pregant pel malalt allitat. A la part divina hi ha la verge, acompanyada de Sant Josep i de Sant Miquel dels Sants
Fig.4 Exvot d’un orant, pregant pel malalt allitat. A la part divina hi ha la verge, acompanyada de Sant Josep i de Sant Miquel dels Sants

Un dels exvots de la casa de Sant Miquel dels Sants mostra un malalt al llit, amb la boca oberta on el metge hi introdueix els dits, que tenia una lesió que es devia interpretar com un càncer (“cranc”) de llengua, com indica el text (Fig.5).

En aquest exvot, es veu el metge que examina la boca del malalt, on hi ha un tumor a la llengua, com es pot llegir en el text. L'esposa del malalt està agenollada pregant a Sant Miquel.
Fig.5 En aquest exvot, es veu el metge que examina la boca del malalt, on hi ha un tumor a la llengua, com es pot llegir en el text. L’esposa del malalt està agenollada pregant a Sant Miquel.

Alguns exvots no demanen curació d’una malaltia, sinó protecció en una etapa de risc pel ciutadà, com el de la Fig.6, que ha estat militaritzat. El retauló ens permet veure les característiques de l’uniforme militar de l’època i l’escut d’armes del militar.

Un militar d'uniforme agenollat, pregant a Sant Miquel dels Sants perquè el preservi de qualsevol mal a la guerra
Fig.6 Un militar d’uniforme agenollat, pregant a Sant Miquel dels Sants perquè el preservi de qualsevol mal a la guerra

La identificació dels sants, quan l’exvot no inclou un text, és sovint difícil. Només es pot identificar pels atributs del sant, que són les característiques pròpies de cada categoria de sant, com ara la seva indumentària, els objectes que duu o els animals de companyia. En la Fig.7, es veu a sant Miquel amb tres atributs: l’hàbit que ens indica que és trinitari, orde de la Santíssima trinitat; el calze, que indica que era sacerdot, i el lliri, que indica virginitat.

Un orant baró, mudat per l'època, pregant a Sant Miquel. Aquesta imatge ens permet apreciar els atributs del sant: l'hàbit de frare trinitari, el calze (a la mà dreta) i el lliri (a la mà esquerra)
Fig.7 Un orant baró, mudat per l’època, pregant a Sant Miquel. Aquesta imatge ens permet apreciar els atributs del sant: l’hàbit de frare trinitari, el calze (a la mà dreta) i el lliri (a la mà esquerra)

Hi ha 5 comentaris

  1. L’autor reconeix que s’ha equivocat. Sant Miquel porta una custodia a la ma. Al fer una consulta al meu llibre d’iconografia dels sants, vaig trobar que nomes es mencionava el calze com atribut dels sants que havien sigut sacerdots. Al veure la teva nota he fet una averiguació mes a fons i he vist que també la custodia s’ha de considerar un atribut dels sants que havien estat sacerdots en vida. Et felicito per les teves dots d’observació i la teva coneixença dels objectes religiosos.

    M'agrada

  2. T’agrairia rondaller que m’indiquessis què hauria de citar, ja que el text es limita a mostrar els retaulons que vaig fotografiar a la casa nadiua de sant Miquel dels Sants. Potser podria citar a Joan Arimany i Juvantey, autor de dos llibres que consulto molt sovint: “Sants tradicionals catalans ” i “Diccionari de sants històrics catalans”, i que recomano a tots els que s’interessen per les coses del nostre pais. D’ell vaig saber que a la casa nadiua de sant Miquel dels Sants es guardaven retaulons pintats protagonitzats per Sant Miquel.

    M'agrada

Deixa un comentari