Frances Hoggan (1843 – 1927), la primera metgessa britànica que va tenir el doctorat en medicina

La Dra. Frances Hoggan va ser la primera en diferents àmbits (Fig.1). Fou la primera doctora gal·lesa, la primera metgessa britànica que es va graduar en una universitat europea, i la primera dona que va obrir una consulta mèdica conjuntament amb el seu marit.

Dr. Frances Hoggan
Fig.1 Dr. Frances Hoggan

Frances Hoggan estudia medicina a la universitat de Zuric graduant-se el 1870, havent fet els cinc cursos de carrera en tres anys. Va haver de marxar a estudiar medicina a una universitat on no impedissin que les noies estudiessin a la universitat. Zuric era la única que acceptava dones en aquell temps. Un cop graduada, fa un viatge per visitar les millors escoles de medicina: Viena, Praga i Paris. A Viena aprèn obstetrícia amb Gustav Braun.

Torna a Londres amb 26 anys i amb una tesi doctoral aprovada sobre “Distròfia muscular progressiva”. Era la segona dona que obtenia el doctorat a Europa. La primera havia estat Elizabeth Garrett Anderson, que l’havia obtingut tres mesos abans a Paris (Fig.2).

Dra. Elizabeth Garrett Anderson
Fig.2 Dra. Elizabeth Garrett Anderson

El 1874, es casa amb el Dr. George Hoggan, amb qui obre una consulta de medicina general. Aquesta parella és la primera parella de metges que han contret matrimoni, fet que posteriorment serà força comú.

A Londres treballa set anys amb la Dra. Elizabeth G. Anderson en el New Hospital for women (Fig.3). Finalment, el 1877, obté la llicència del Royal College of Physicians (RCP) d’Irlanda per exercir en el Regne Unit. El 1880, és nomenada membre del RCP d’Irlanda.

El New Hospital for Women a Euston Road, Londres, que s'inaugura el 1890 amb 42 llits
Fig.3 El New Hospital for Women a Euston Road, Londres, que s’inaugura el 1890 amb 42 llits

Mai oblida el seu origen gal·lès, i escriu articles sobre l’educació de les nenes, que van tenir molta influència.

A la mort del seu marit, el 1891, Hoggan s’involucra més en reformes socials i educatives, i publica un seguit d’articles sobre aquesta temàtica (Fig.4).

Frances Hoggan de gran
Fig.4 Frances Hoggan de gran

Referències

N. McIntyre. Britain’s First Medical Marriage: Frances Morgan (1843–1927), George Hoggan (1837–1891) and the Mysterious “Elsie”. Journal of Medical Biography 2004; 12: 105–114.

Deixa un comentari