Timoteo O’Scanlan (1723 – 1795), metge irlandès a la marina espanyola, el primer en fer variolització a Espanya

Timoteo O’Scanlan fou un dels nombrosos metges militars d’altres països europeus que s’havien allistat a l’Exèrcit espanyol, uns, i a la Marina, altres.

Havia nascut al poble de Newcastle, a les proximitats de Limerick (Irlanda). L’any 1748, s’inscriu a la Facultat de Medicina de Paris.

El 1754, rep el títol de doctor i guanya una plaça en una de les unitats militars irlandeses que hi ha a Espanya. És el Regiment Hibernia, amb seu al Ferrol. Dos anys més tard, organitza l’hospital de la Marina al Ferrol.

Hospital de la marina del Ferrol
Fig.1 Hospital de la Marina del Ferrol

El 1769, s’ocuparà de dirigir la lluita contra una epidèmia de verola, que comporta una accentuada letalitat. Té la prevenció d’utilitzar material de les pústules dels casos amb una verola més benigna per aplicar un procediment, conegut com variolització, que havia introduït a Europa una noble anglesa, Lady Montagu (veure aquesta entrada del blog del 9/2/24).

Aquell mateix any, Timoteo O’Scanlan es casa amb la filla d’un general irlandès que també està a l’exèrcit espanyol. El matrimoni va tenir dues filles.

El 1778, acaba la feina de metge de la Marina i es trasllada a Madrid, a la Cort. És nomenat soci de número de la Real Academia de Medicina Matritense, i també ho és de la Real Sociedad de Sevilla i de la Reial Acadèmia Medico – Pràctica de Barcelona.

El 1783, es retira de l’exercici actiu de la professió.

Llibre sobre els avantatges de la variolització
Fig.2 Llibre sobre els avantatges de la variolització

El 1784, publica a Madrid “Práctica moderna de la inoculación”, “La inoculación vindicada” (Madrid, 1786), “Ensayo apologético de la inoculación”, (Madrid, 1792), publicacions que li permeten ser l’home que millor coneix aquest procediment preventiu (Fig.2) .

Referències

Michael White. La figura de Timoteo O’Scanlan: Una revisión. Cuadernos deciochistas, 2006

Deixa un comentari